Review: Bonenschotel Mexicaanse stijl (Lidl)

Gepubliceerd op 15 december 2020 om 13:54

In Nederland eten we gemiddeld slechts één keer in de drie weken peulvruchten. En dat terwijl peulvruchten enorm lekker, veelzijdig en gezond zijn! Wel begrijpelijk, want voor ik me begon te verdiepen in de plantaardige keuken had ik ook geen idee dat ik heerlijke gerechten kon maken met bonen, erwten en linzen. 

 

Peulvruchten hebben een beetje een stoffig imago: veel mensen denken bij peulvruchten bijvoorbeeld alleen aan bruine bonen of een potje witte bonen in tomatensaus. Maar er bestaan tientallen soorten peulvruchten die je op talloze heerlijke manieren kunt bereiden.

Sinds een paar jaar hebben verschillende supermarkten, zoals de Albert Heijn, de Jumbo en de Lidl houdbare bonenschotels en -mixen in hun schappen liggen. Ik ben fan! Deze handige zakken met bonen, groente, kruiden en een sausje zijn een ideale manier om kennis te maken met hoe lekker peulvruchten kunnen zijn. Vandaag review ik een variant die ik nog nooit gegeten heb, namelijk de bonenschotel Mexicaanse stijl van Freshona (verkrijgbaar bij de Lidl).

Eerste indruk

De verpakking ziet er prima uit. Het bovenste randje van de zak afscheuren ging niet zoals gepland, waardoor ik en mijn keuken onder de tomaten spetters kwamen te zitten. Toen ik de zak eenmaal open had gekregen (dankjewel schaar) rook ik een lekkere, kruidige geur. De inhoud van de zak ziet er goed uit: je ziet vooral tomaten(saus), hele bonen en stukjes groente. 

Smaak

Op zichzelf smaakt de bonenschotel al lekker. De saus smaakt lekker kruidig en je proeft een lekkere combinatie van verschillende peulvruchten, groente, tomatensaus, knoflook, peper en komijn. De smaken komen goed tot zijn recht en wanneer je de bonenschotel mengt met wat zilvervliesrijst (of een ander graan) heb je eigenlijk al een lekkere en gezonde maaltijd. Dit is dan ook precies wat ik vaak doe wanneer ik mij aan het klaarmaken ben voor mijn werk en weinig tijd heb. Zo’n bonenschotel is dan ideaal om een lekkere en snelle maaltijd te bereiden met minimale moeite. 

Voor deze review kookte ik zilvervliesrijst en serveerde ik de bonenschotel daar overheen. Ik bracht het gerecht verder op smaak met wat ongezoete sojayoghurt (als een soort ‘crème fraîche’), edelgistvlokken (voor een kazige smaak), citroensap, extra knoflookpoeder en wat spinazie (meer veggies). Het eindresultaat was een Mexicaans feestje voor je smaakpapillen! 

Voedingswaarden

Ingrediënten: water, zwarte bonen (18%), bruine bonen (17%), paprika (12%), tomaat (10%), doperwt (6%), ui (5%), tomatenpuree (5%), maïs (4%), kruiden, specerijen, gemodificeerd zetmeel (maïs), zout, kaliumchloride, citroensapconcentraat.

Vanuit gezondheidsoogpunt is de bonenschotel zeker aan te raden. Als we naar de ingrediëntenlijst kijken zien we alleen maar bonen, groente, kruiden en wat zout. 
Een vrij korte ingrediëntenlijst met vooral ‘hele’, onbewerkte producten en daarnaast geen overbodige toevoegingen (zoals suiker) of ingrediënten waarvan je de naam amper kunt uitspreken: top! De voedingswaarden zien er bovendien prima uit: de bonenschotel is arm aan (verzadigd) vet en bevat niet te veel zout. De schotel bevat 4.6 gram vezels per 100 gram en 4.2 gram eiwit per 100 gram.

 

Prijs-kwaliteit verhouding

 

De bonenschotels van de Lidl kosten €1,99 voor 500 gram. Wat mij betreft een goede prijs en relatief goedkoper dan de bonenschotels van bijvoorbeeld Hak, terwijl de smaken vrijwel hetzelfde zijn. Zeer geschikt dus voor mensen met een klein budget (of voor arme studentjes zoals ik).

 

Eindoordeel en conclusie

 

Sinds een jaar of twee koop ik regelmatig dergelijke bonenschotels van verschillende merken en deze variant is misschien wel één van de lekkerste die ik tot nu toe geproefd heb. Zulke bonenschotels zijn echt een uitkomst wanneer ik moet werken en niet veel tijd heb om een volwaardige maaltijd in elkaar te flansen. Een graanbron erbij, wat toevoegingen om het gerecht op smaak te brengen en je bent klaar. De lage prijs is mooi meegenomen. 

 

Ook wanneer je absoluut niet enthousiast wordt van de gedachte om peulvruchten te eten raad ik je deze schotel aan: kies er één uit die je lekker lijkt en geef het een kans :). Naast dat de schotel ‘los’ goed smaakt, is het ook echt een aanrader in bijvoorbeeld wraps, taco’s of een chili sin carne.

Reactie plaatsen

Reacties

Hans
een jaar geleden

Ik koop meestal de blauwe variant. Gooi er dan wel gehakt van de keurslager bij, dus het is niet bepaald meer sin carne bij mij en ook niet echt budget meer, maar wel nog steeds makkelijk te maken.

Wat ik doe is dit: Halve zak van de Lidl bonenschotel, wat extra kidneybonen uit blik erbij, 250 gram gehakt, soms een klein beetje tomatenpasta. Witte rijst ernaast. Op deze manier doe ik 2 dagen met zo'n zak en eet dit gerecht dus 2 dagen achter elkaar.

Je kunt natuurlijk ook gewoon de hele zak in 1x eten, maar ik vind de smaak wat te sterk daarvoor en mix het daarom met de kale kidneybonen uit blik.