Review: Vegan Kipfilet en Salami van de Albert Heijn

Gepubliceerd op 12 december 2020 om 22:23

Een paar weken geleden heeft de Albert Heijn veel nieuwe vegan vleeswaren toegevoegd aan hun assortiment. Heel goed om te zien, you go Albert Heijn! Wij waren meteen enthousiast en renden naar de dichtstbijzijnde AH om de plantaardige grillworst te scoren, maar deze was helaas uitverkocht. Waarschijnlijk hadden meer vegan foodies hetzelfde plan. Vandaag reviewen we daarom de AH vegan kipfilet en de AH vegan salami. 

Eerste indruk

De vegan salami lijkt op reguliere salami en ziet er aantrekkelijk uit. De vegan kipfilet heeft een wat andere kleur dan reguliere kipfilet, namelijk wat grijzer. Op het kleurverschil na ziet ook deze variant er echter ook prima uit. Toen we de salami verpakking openden kwam ons echter een onaangename, chips-achtige doritos geur tegemoet. Het was een kunstmatige, rare geur die we niet snel zullen vergeten en die ervoor zorgde dat we een stuk minder enthousiast werden om de salami te proberen, haha! De ‘kipfilet’ rook gelukkig wat neutraler.

 

Smaak en smaak ten opzichte van vlees

Toen we onze broodjes belegden met de vegan salami hoopten we dat de smaak beter zou zijn dan de geur voorspelde, maar helaas. Naar onze mening was de salami niet lekker, had het iets chemisch en smaakte het naar alles behalve salami. We vragen ons dan ook oprecht af of de proefpersonen uit het testpanel ooit echte salami hebben gegeten. Astrid merkte op dat de typische knoflooksmaak van reguliere salami dan ook vrijwel volledig ontbrak. De smaak kwam het meest in de buurt van een vreemd gekruide boterhamworst.

Niet zo geslaagd dus! Over de vegan kipfilet waren we allebei positiever: deze smaakte zowel los als op brood lekker en deed ons denken aan gerookte kip. Wij vonden het lichte rooksmaakje erg lekker en zouden de ‘kipfilet’ allebei opnieuw kopen en aanraden. Wellicht dat we de vegan kipfilet iets te positief beoordelen omdat die ervoor zorgde dat de nare salami smaak uit onze mond verdween, maar deze eerste smaaktest was in ieder geval geslaagd ;).

Over de structuur van beide varianten zijn wij erg te spreken. De structuur kwam echt overeen met die van vleeswaren en is naar onze mening goed gelukt.

Voedingswaarden (links vegan kipfilet, rechts vegan salami)

 

De vegan kipfilet en salami bevatten grotendeels dezelfde ingrediënten. Het eerste ingrediënt op de lijst (= het ingrediënt dat het meeste in een product verwerkt zit) is water en daarna volgt zonnebloemolie. De plakken bestaan dus grofweg uit water en vet. Aan de vegan kipfilet is ook best wat suiker toegevoegd. 

Net als reguliere vleeswaren bevatten beide varianten (toegevoegd) ijzer en vitamine B12. De vegan vleesvervangers bestaan dus hoofdzakelijk uit water en olie en bevatten daardoor weinig eiwit, in tegenstelling tot reguliere vleeswaren die wel eiwitrijk zijn. Het eten van vleeswaren is echter geassocieerd met bepaalde soorten kanker (waaronder darmkanker), een beroerte en diabetes type 2. Dus of je hier je eiwitten uit wilt halen is maar de vraag.

In tegenstelling tot reguliere vleeswaren bevatten de vegan varianten vezels. Vezels komen namelijk uitsluitend voor in plantaardige voedingsmiddelen (en dus niet in dierlijke). Dat is positief, want naast dat vezels een goede darmwerking bevorderen zijn ze ook erg belangrijk voor onze gezondheid.

De vegan belegsoorten van de AH bevatten veel zout, namelijk beide 1,75 gram per 100 gram. Dit is echter nog steeds minder dan de gemiddelde reguliere kipfilet (rond de 2 gram per 100 gram) en salami (rond de 3 gram per 100 gram). Daarnaast bestaat het vet van de reguliere vleeswaren voor een aanzienlijk deel uit verzadigd vet, het vet dat slecht is voor onze gezondheid. De vegan belegsoorten bevatten minder verzadigd vet.\

 

Prijs-kwaliteit verhouding

Beide varianten kosten €1,69 voor een pakje (= 80 gram). Deze prijs komt redelijk overeen met de prijs van reguliere vleeswaren. Wij vinden de prijs goed voor de hoeveelheid die je krijgt.

 

Eindoordeel en conclusie

Al met al zijn de vegan belegsoorten een prima vervanging van reguliere vleeswaren, maar zoals je hebt kunnen lezen zouden wij de salami laten staan. Inmiddels heeft Michelle ook de grillworst en het gebraden gehakt geproefd en zij is hier erg enthousiast over. Wij zijn in ieder geval erg blij om te zien dat grote supermarkten zoals de Albert Heijn meer plantaardige producten opnemen in hun assortiment! Qua gezondheid zijn ze niet echt geschikt voor dagelijks op de boterham, maar zeker lekker voor af en toe. 

Reactie plaatsen

Reacties

a. gadellaa
3 jaar geleden

Kocht vandaag ook blij de vegan salami van de AH, maar het is gewoon vies. Hopelijk komt er nog een goeie op de markt. Dit koop ik nooit meer. De hond lust het wel.