Filet americain, een spread gemaakt van fijngemalen rauw vlees, is misschien wel het laatste product waarvan je een plantaardige optie zou verwachten. Toch hebben verschillende merken de laatste jaren een vegetarische of volledig plantaardige variant van dit geliefde smeersel uitgebracht. Heel goed nieuws dus voor de (vega) filet americain lovers onder ons!
Bijkomend voordeel: omdat plantaardige filet americain natuurlijk geen (rauw) vlees bevat, kunnen zwangere vrouwen er veilig van genieten. Ook met een bun in the oven hoef je dus niets te missen! Vandaag reviewen wij de filet americain van de Vegetarische Slager.
Eerste indruk
De filet zit in een zakje waarin 5 losse verpakkingen zitten. Dat ziet er leuk uit, maar al dat plastic is naar onze mening onnodig en natuurlijk verre van duurzaam. Wel zijn de individueel verpakte porties handig om mee te nemen/voor onderweg. Op het eerste gezicht ziet de plantaardige filet er hetzelfde uit als een filet americain gemaakt van vlees. Astrid: “De kleur van filet americain heeft mij altijd tegen gestaan, aangezien het er onnatuurlijk uitziet. De kleur is bij deze plantaardige versie goed nagemaakt, maar vind ik op het eerste gezicht dus ook niet aantrekkelijk eruit zien”. De plantaardige filet ruikt lekker kruidig en doet ons erg denken aan reguliere filet americain.
Smaak en smaak ten opzichte van vlees
Michelle: “Voordat ik plantaardig ging eten heb ik slechts één keer een filet americain gemaakt van vlees gegeten. Ik kan dus niet zoveel zeggen over de smaak van de plantaardige filet ten opzichte van een ‘vlees’ filet. Wel kan ik zeggen dat ik erg enthousiast ben over de filet americain van de Vegetarische Slager. Ik vind de smaak heerlijk kruidig en eet het op z’n tijd graag op een broodje. De structuur is vlezig en doet me denken aan de structuur van de ‘vlees’ filet americain die ik toentertijd had gegeten. Heerlijk op een broodje of op een toastje.”
Astrid: “Ook ik heb de vlees variant van filet americain niet zo vaak gegeten. Dit kwam doordat ik de kleur dus niet zo aantrekkelijk vond en de smaak ook niet zo lekker. Ik ben dus misschien niet de juiste persoon om dit product te reviewen haha! Ik vind qua smaak de plantaardige filet americain lekkerder dan de vlees variant. Toch zal ik hem voor mezelf niet zo snel nog een keer kopen, maar wel voor vrienden die wél van filet americain houden!”
Voedingswaarden
Qua voedingswaarde scoort reguliere filet americain gemiddeld niet zo goed. De meeste soorten bevatten veel vet, zout en soms ook suiker. Wij gebruikten de filet americain van de AH als vergelijkingsmateriaal. Deze filet bevat per 100 gram 21 gram vet, waarvan maar liefst 5 gram verzadigd vet. Dit soort vet is niet goed voor de gezondheid en hier kun je dus beter niet te veel van binnenkrijgen. Daarnaast bevat de filet van de AH toegevoegde suikers en met 2 gram zout per 100 gram erg veel zout.
De filet americain van de Vegetarische Slager bevat ook veel zout (1,6 gram per 100 gram) en bevat ook toegevoegde suikers. Net als de reguliere filet bevat de plantaardige variant vrij veel vetten. Wel is dit aanzienlijk minder (per 100 gram 13,5 gram vet, waarvan 1,8 gram verzadigd vet). Het relatief hoge vetgehalte is te verklaren wanneer we naar de ingrediëntenlijst kijken: het derde ingrediënt van de plantaardige filet is (na water en plantaardig eiwit) namelijk zonnebloemolie.
Reguliere filet americain valt onder ‘bewerkt vlees’. Het eten van bewerkt vlees is geassocieerd met het ontwikkelen van hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en kanker. Reguliere filet americain is bovendien gemaakt van rauw vlees en bevat daardoor bacteriën die ervoor kunnen zorgen dat je ziek wordt. De spread is daardoor logischerwijs niet geschikt voor zwangere vrouwen. Daarnaast wordt ook ouderen, baby’s en jonge kinderen afgeraden om de spread te eten. Je kunt je dus afvragen of het eten van een dergelijk product een goed idee is, ondanks dat jij misschien niet tot één van die risicogroepen behoort.
Voor je gezondheid hoef je beide varianten dus niet te kiezen, maar wanneer we de plantaardige variant vergelijken met de vlees variant scoort de plantaardige variant wel beter. Beide producten zijn sterk bewerkt en zijn niet geschikt om dagelijks te eten als je op je gezondheid wilt letten. Voor af en toe vinden wij de plantaardige filet americain echter een smaakvolle keuze.
Prijs-kwaliteit verhouding
De filet van de Vegetarische Slager kost €2,39 voor 5 porties. In 1 portie (= 24 gram) zit ongeveer de hoeveelheid beleg voor 1 sneetje brood. Je betaalt dus €0,48 voor 1 portie beleg. Filet americain is niet iets wat wij iedere dag zouden eten, maar meer iets voor af en toe. Met dat in gedachten vinden wij de prijs-kwaliteitverhouding goed.
Eindoordeel en conclusie
Al met al vinden wij de vegan filet americain een volwaardige vervanger van reguliere filet americain. Niet geschikt voor dagelijks op de boterham, maar zeker lekker voor af en toe op een toastje bij de borrel. Tip: mis je het eitje? Strooi dan wat kala namak over je broodje filet. Dit ‘zwarte’ zout uit India bevat zwavelverbindingen en smaakt daardoor exact naar gekookt ei. Te koop bij bijvoorbeeld de Ekoplaza.
Reactie plaatsen
Reacties