Review: Shoarma Vandaag Vegetarisch (AH)

Gepubliceerd op 7 november 2020 om 22:14

Wie houdt er niet van een lekker broodje shoarma op z’n tijd? Gelukkig hoef je niets te missen als je geen vlees eet! Verschillende merken hebben de afgelopen jaren plantaardige shoarmareepjes op de markt gebracht. Vandaag nemen wij die van het AH-merk Vandaag Vegetarisch onder de loep.

Eerste indruk

Wanneer de shoarma een minuutje in de pan ligt te bakken, komt er al een heerlijke kruidige geur vrij. Het valt ons op dat de geur in ieder geval niet van echte shoarma is te onderscheiden. Wel merken wij op dat de vegan shoarma er wel anders uitziet dan echte shoarma. Het zijn meer ‘net’ gesneden reepjes, terwijl echte shoarma meer rond gevormd en wat dikker is. Maar alleen al door die geur konden wij niet wachten om het te mogen proeven.

 

Smaak en smaak ten opzichte van vlees

We zijn allebei enthousiast over de smaak. De shoarma smaakt zowel op zichzelf als op een pitabroodje met andere ingrediënten heerlijk. De kruidencombinatie zorgt ervoor dat de vega shoarma die typische ‘shoarma smaak’ heeft zoals je  gewend bent. De shoarma smaakt wat minder vettig dan shoarma gemaakt van vlees, maar dit vinden wij juist fijn. Qua textuur is de vega shoarma wat zachter ten opzichte van shoarma gemaakt van vlees die iets taaier is/meer bite heeft.

Voedingswaarden

Dan ook niet onbelangrijk.. hoe zit het nou qua gezondheid? Ik denk dat we allemaal wel begrijpen dat zowel shoarma als vega shoarma niet in de Schijf van Vijf staan. Het is nou eenmaal niet gezond. ;)  Toch kan het zeker geen kwaad om dit af en toe te eten. Maar hoe scoort de vega shoarma nou qua voedingswaarden ten opzichte van normale shoarma? We zetten het hieronder voor jullie op een rijtje!

Als we naar de voedingswaarden kijken zien we dat 100 gram vegan shoarma ongeveer evenveel eiwit bevat als 100 gram gemiddelde echte shoarma (18 vs. 20 gram). In tegenstelling tot echte shoarma bevat de plantaardige variant vrij veel vezels (5,5 gram per 100 gram). Voedingsvezels zijn een belangrijk onderdeel van een gezonde voeding en komen uitsluitend voor in plantaardig voedsel. 

Aan de plantaardige shoarma zijn vitamine B12 en ijzer toegevoegd, waardoor het een volwaardige vleesvervanger is. Daarnaast bevat de plantaardige variant aanzienlijk minder verzadigd (slecht) vet dan een vlees variant. Wel bevat een portie plantaardige shoarma vrij veel zout (1,4 gram per 100 gram). Shoarma gemaakt van vlees bevat gemiddeld 1 gram zout per 100 gram en is daarmee ook vrij zout. Per dag wordt aangeraden om maximaal 6 gram zout binnen te krijgen. Met een half bakje (= 87,5 gram) krijg je dus al 1,2 gram zout binnen. Natuurlijk is shoarma niet iets wat je iedere dag eet, dus af en toe is dat niet erg. Maar houd er rekening mee dat de shoarma (en veel andere vleesvervangers) vaak veel zout bevatten.

Prijs-kwaliteit verhouding

De shoarma van Vandaag Vegetarisch kost €2,99 voor 175 gram. Dit is voldoende voor 2 goed gevulde broodjes shoarma. In verhouding is dit duurder dan shoarma gemaakt van vlees. De vegetarische shoarma is kwalitatief uitstekend en doet zowel qua geur, textuur en smaakbeleving niet onder voor de vlees variant.

Eindoordeel en conclusie

 

Qua voedingswaarden scoort de plantaardige shoarma beter dan shoarma gemaakt van vlees. Vanwege het vrij hoge zoutgehalte is het voor je gezondheid echter niet aan te raden om vaak (zowel plantaardige als echte) shoarma te eten. Wanneer je dan wel voor shoarma kiest, is deze vega variant een echte aanrader. Genieten van een typische shoarma ervaring, maar dan zonder dierenleed en met aanzienlijk minder negatieve impact op het milieu. Wij zijn fan!

 

Enthousiast geworden van deze review? Bekijk dan hier ons recept van een heerlijk pitabroodje met deze shoarma.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.