Bananenbrood met hazelnoten en chocolade

Gepubliceerd op 12 november 2020 om 12:23

Na bijna 8 jaar plantaardig eten had Michelle nog nooit zelf bananenbrood gemaakt. Was she even a true vegan? Daar moest verandering in komen! Bananenbrood is al jaren hip onder zowel vegans als niet-vegans en dat is niet voor niks. Het brood (dat eigenlijk meer weg heeft van een cake) smaakt namelijk heerlijk, is ideaal als tussendoortje en is bovendien een perfecte manier om overrijpe bananen nieuw leven in te blazen.

Om er zeker van te zijn dat ons bananenbrood een succes zou worden speurden we het internet af naar goede recepten. Uiteindelijk kozen we dit heerlijke en makkelijke recept van Lisa Goes Vegan als basis en gaven we er onze eigen draai aan met volkorenmeel, nootjes en pure chocolade. 

Veel mensen denken dat je geen goed bananenbrood kunt bakken zonder ei, maar gelukkig kan dat prima. Wil je weten wat dé truc is om dan toch een smeuïg en tegelijkertijd luchtig brood te krijgen? Lees dan snel verder! 

 

 

Droge ingrediënten

  • 250 gram volkorenmeel
  • 1 theelepel bakpoeder
  • Een snufje zout

Natte ingrediënten

  • 4 rijpe (gespikkelde) bananen
  • 2 eetlepels zachte of gesmolten kokosolie
  • 4 ontpitte dadels 
  • Een scheutje water

Overige ingrediënten

  • 2 handjes gehakte hazelnoten
  • 100 gram gehakte pure chocolade (wij gebruikten een reep van Tony’s Chocolonely)

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een bakblik in met een beetje olijfolie. Mix in een grote kom het volkorenmeel, het bakpoeder en het snufje zout. Vervolgens doe je de bananen, de kokosolie en de ontpitte dadels in een aparte kom en prak je deze ingrediënten fijn met een vork. Je kunt er ook voor kiezen om de ingrediënten te blenden met een staafmixer. Als het mengsel te dik wordt, kun je wat water toevoegen om het prakken/blenden makkelijker te maken. 

Voeg vervolgens de natte ingrediënten bij de droge ingrediënten en meng alles goed met een (pol)lepel. Het mengsel moet dik worden, maar nog wel makkelijk door te roeren zijn. Indien dit niet het geval is kun je nog een scheutje water toevoegen. Hak dan de hazelnoten en de pure chocolade en voeg deze toe aan het mengsel. Mix dan in een apart glaasje de baking soda met het appelazijn. Dit mengsel zal dan gaan schuimen en dat zorgt uiteindelijk voor de luchtigheid in het beslag! Giet het schuimende mengsel vervolgens in de kom en roer alles nogmaals goed door.

Giet het mengsel in de bakvorm en zet deze voor ongeveer 40 minuten in de oven. Wanneer de tijd om is kun je met een satéprikker in het brood prikken. Komt de satéprikker er ongeveer schoon uit? Dan is je bananenbrood klaar! Laat het brood vervolgens minstens een kwartier afkoelen en geniet dan van een heerlijke plak goodness

Tip: je kunt natuurlijk volop variëren met de ingrediënten en alles toevoegen wat jij lekker vindt. Voor een gezondere variant kun je bijvoorbeeld de chocolade weglaten en in plaats daarvan cacao nibs toevoegen. Ook zijn bosbessen een echte aanrader! 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.