Tijdens deze koude maanden is het heerlijk om soms een goedgevulde stamppot te maken. Bij een stamppot denken veel mensen natuurlijk aan rookworst, spekjes en vleesjus, maar gelukkig hoef je tegenwoordig niets te missen als vegetariër of veganist.
De laatste jaren zijn er steeds meer lekkere vleesvervangers verschenen en daartoe behoren ook verschillende 100% plantaardige rookworsten. Wat krokante plantaardige spekjes en een plantaardige jus erbij en je stamppot doet niet onder voor een stamppot met vlees!
Vandaag reviewen wij de Roockworst van de Vegetarische Slager. Binnenkort zal hier ook een review van de AH Vegan Rookworst aan worden toegevoegd. Benieuwd naar onze eerlijke mening? Lees dan snel verder.
Eerste indruk
De Roockworsten van de Vegetarische Slager worden per 2 stuks verpakt. De verpakking ziet er leuk uit en wanneer we deze open knippen ruiken we een lichte rokerige geur. Wat opvalt is dat de plantaardige rookworsten een stuk kleiner zijn dan normale rookworsten, maar so far so good. Op de verpakking staat dat de Roockworst bereid moet worden in de oven. Wanneer de tijd verstreken is en de oven open gaat, ruiken we een lekkere geur die doet denken aan echte rookworst.
Smaak en smaak ten opzichte van vlees
En dan het grote moment: de smaaktest! Astrid nam het op zich om deze rookworst te proeven en Michelle zal binnenkort de AH Vegan Rookworst proeven. Omdat Astrid niet dol is op stamppot heeft zij de vegan rookworst in een pasta verwerkt.
Hoewel zij de plantaardige rookworst niet precies als reguliere rookworst vond smaken, vond zij deze variant goed geslaagd. Er zat een lekkere bite in het velletje, waardoor de rookworst echt een beetje ‘knakte’. Ook de rooksmaak was goed en niet te overheersend, zoals soms nog weleens het geval is bij plantaardige producten met een rooksmaak.
Astrid vond dat de smaak tussen die van een hotdog en een rookworst in zat. Misschien dat het kleine en dunne formaat van deze plantaardige rookworst daar ook mee te maken heeft. Zij at de pasta samen met haar familieleden (die niet volledig vegetarisch eten) en ook zij waren enthousiast over de smaak en vonden het een goede vervanger.
Voedingswaarden
Hieronder zie je de ingrediënten en de voedingswaarden van de Roockworst van de Vegetarische Slager. Hoewel je een rookworst natuurlijk niet eet voor je gezondheid, vinden we het toch leuk om de voedingswaarden van deze plantaardige rookworst even te vergelijken met een reguliere Unox rookworst.
Ingrediënten: SOJASTRUCTUUR 54,5% (water, SOJA-EIWIT), zonnebloemolie, tuinbonen, palmvet, tapiocazetmeel, TARWEGLUTEN, natuurlijk aroma, verdikkingsmiddel (methylcellulose), zout, aardappeleiwit, stabilisatoren (natriumalginaat, calciumchloride, verwerkt Eucheumazeewier), specerijen, psylliumvezel, citrusvezel, voedingszuur (citroenzuur), kleurstof (ijzeroxide), rook, vitamine B12, ijzer.
We zien dat de plantaardige rookworst voor een groot deel bestaat uit soja-eiwit. Een goede basis, waardoor het eiwitgehalte vergelijkbaar is met het eiwitgehalte van een ‘vlees’ rookworst (12 gram vs. 14 gram). Daarnaast zien we vooral zonnebloemolie, tuinbonen, palmvet en zetmeel. Ook zien we verderop in de ingrediëntenlijst zeewier, wat zorgt voor het velletje met de ‘knak’!
Een aanzienlijk deel van de plantaardige rookworst bestaat dus uit olie en vet en dat is terug te zien in de voedingswaarden: per 100 gram product bevat de rookworst 23 gram vet. Hiervan is 4.8 gram verzadigd vet. Verzadigd vet verhoogt het LDL cholesterol (oftewel het ‘slechte’ cholesterol) in ons bloed en hier wil je dus liever niet te veel van binnenkrijgen. Wanneer we kijken naar het vetgehalte van de reguliere rookworst, zien we dat 27 gram van de 100 gram product vet is. Hiervan is bijna de helft verzadigd vet. Op dit gebied scoort de Roockworst van de Vegetarische Slager dus beter.
Daarnaast scoort de plantaardige rookworst beter op het gebied van vezels: per 100 gram product bevat deze rookworst namelijk 4.9 gram vezels. Vezels komen alleen voor in plantaardige producten en logischerwijs bevat de ‘vlees’ rookworst dus 0 gram vezels. Een bijkomend voordeel, want naast dat vezels zorgen voor verzadiging zijn ze ook goed voor onze gezondheid.
Tenslotte zijn er vitamine B12 en ijzer aan de plantaardige rookworst toegevoegd en bevatten de twee rookworsten ongeveer evenveel zout, namelijk rond de 2 gram per 100 gram product. Met het eten van 100 gram rookworst krijg je bij beide varianten dus al een derde van je maximale totale hoeveelheid zout per dag binnen.
Prijs-kwaliteit verhouding
Hoewel Astrid de Roockworst van de Vegetarische Slager qua smaak zou aanraden, zou zij dit niet doen wat de prijs betreft. Deze plantaardige rookworst kost (met €3,59 voor 2 rookworsten van 75 gram per stuk) namelijk veel meer dan een reguliere rookworst. Prima voor af en toe, maar je betaalt dus vrij veel voor een kleine en dunne rookworst.
Eindoordeel en conclusie
Wij vinden de Roockworst van de Vegetarische Slager een geslaagde vervanger van reguliere rookworst. De prijs is aan de hoge kant, maar voor af en toe vinden wij dit niet erg. Qua voedingswaarden scoort de plantaardige rookworst beter dan een reguliere rookworst van vlees, maar beide varianten bevatten erg veel vet en zout. Lekker voor af en toe dus, maar voor je gezondheid kun je beter voor meer onbewerkte vleesvervangers gaan (zoals gemarineerde tofu en tempeh of peulvruchten).
Tip: maak je een stamppot? Probeer dan eens gerookte tofu als ‘spekjes’!
Reactie plaatsen
Reacties