Wanneer je ‘vegan’ of ‘plantaardig’ zegt, zeg je eigenlijk alleen iets over wat je NIET eet. Je eet dan namelijk geen dieren en dierlijke producten, zoals vlees, vis, kaas en eieren. Maar wist je dat er binnen de plantaardige wereld ook nog verschillende eetpatronen bestaan? Zo heb je zogenaamde junk food vegans die voornamelijk leven op (sterk) bewerkte voedingsmiddelen, zoals pizza’s, patat en ijs. Een andere populaire eetwijze is het Whole Foods Plant Based (WFPB) voedingspatroon. Wat dat eetpatroon precies inhoudt en waarom veel mensen voor deze eetwijze kiezen leggen we je graag uit!
Wat is Whole Foods Plant Based?
Mensen met een WFPB voedingspatroon eten onbewerkt plantaardig. Ze eten geen of weinig kant-en-klare producten en eten voornamelijk ‘hele’, onbewerkte voedingsmiddelen. Denk hierbij aan groente, fruit, noten, pitten, zaden, peulvruchten, volkoren granen en andere ‘hele’ granen (zoals aardappelen). Dit zijn allemaal voedingsmiddelen die goed voor ons zijn en dit voedingspatroon wordt dan ook geassocieerd met verschillende gezondheidsvoordelen. Zo kan een dergelijk voedingspatroon het risico op het krijgen van hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en verschillende soorten kanker verlagen.
Wat houdt ‘onbewerkt’ in?
Binnen een WFPB voedingspatroon eet je dus voornamelijk onbewerkt. Maar wat is onbewerkt nou precies? Een goede vraag, want veel voedingsmiddelen die we eten zijn in zekere mate bewerkt. Denk maar eens aan brood of sojayoghurt: dat zijn allebei licht bewerkte producten, maar ze passen wel in een gezond voedingspatroon. Bewerkt staat dus niet automatisch gelijk aan ongezond.
Er bestaan echter ook producten die heel sterk bewerkt zijn, oftewel ultra-processed foods. In tegenstelling tot bijvoorbeeld groente, fruit en volkoren granen zijn ultra-processed foods vaak rijk aan vet, suiker en zout en arm aan goede voedingsstoffen. Ze ‘vullen’ dus vooral en leveren vaak veel calorieën, maar ‘voeden’ niet echt en doen ons lichaam weinig goed. Naar schatting bestaat tegenwoordig 70% (!) van het supermarktaanbod uit ultra-processed foods.
Plantaardig = niet automatisch gezond
Voorbeelden van die ultra-processed foods zijn bijvoorbeeld koekjes, chips en ijs. Die kunnen alledrie hartstikke plantaardig zijn, maar gezond zijn ze natuurlijk niet. Een veelvoorkomende misvatting is dan ook dat plantaardig automatisch gelijk staat aan gezond. Een plantaardig voedingspatroon kan inderdaad veel gezondheidsvoordelen opleveren, maar weet dat het dan wel gaat om een onbewerkt plantaardig voedingspatroon.
Een leuke manier om bewerkte en onbewerkte voeding te vergelijken is door eens te kijken naar een bakje chips en een handje noten. Allebei lekkere snacks om te eten tijdens je favoriete serie! Ze bevatten bijna evenveel calorieën (de noten zelfs wat meer), maar het grote verschil zit hem in de voedingswaarde. De noten leveren veel goede voedingsstoffen (zoals vezels, eiwitten en ijzer), terwijl je met het eten van de chips voornamelijk vet en zout binnenkrijgt.
Wat eten wij?
Hoe wij dan zelf eten? Ik (Michelle) eet het grootste deel van de tijd onbewerkt plantaardig. Ik vind mijn gezondheid erg belangrijk en voed mijn lichaam daarom het liefste met voedzame producten die veel goede voedingsstoffen leveren. Maar daarnaast eet ik ook regelmatig kant-en-klare hummus, pesto uit een potje en wat meer bewerkte vleesvervangers. En ook ik kan op zijn tijd enorm genieten van een patatje of een burger bij de Vegan Junk Food Bar. Niet volledig onbewerkt dus, maar gelukkig hoef je niet 100% van de tijd gezond te eten om gezond te zijn. Het gaat om de grote lijn. Wanneer je meestal gezond eet kan het absoluut geen kwaad om af en toe te genieten van wat minder gezonde producten!
En zoals Astrid mooi zegt: “Whole foods plant based diets are for a healthy body, cheatdays are for a healthy mind”. Oftewel: een onbewerkt plantaardig voedingspatroon is hartstikke goed voor ons, maar het is ook helemaal prima om af en toe te genieten van meer bewerkte producten. Ik bedoel maar, wie ziet een leven zonder frietjes en pizza nou zitten? Wij in ieder geval niet :-).
- Michelle
Reactie plaatsen
Reacties