Blog: waarom (meer) plantaardig?

Gepubliceerd op 15 december 2020 om 14:06

De meeste mensen besluiten om (meer) plantaardig te gaan eten vanwege het dierenwelzijn, het milieu, de mogelijke gezondheidseffecten of een combinatie daarvan. Vandaag licht ik deze meest voorkomende redenen toe en neem ik (Michelle) je mee in onze belangrijkste overwegingen om meer plantaardig en minder dierlijk te eten!


Plantaardig voor het dierenwelzijn


Hoewel ik ook erg gepassioneerd ben over de milieu- en gezondheidsvoordelen van een plantaardig eetpatroon, was en is mijn grootste motivatie om geen dieren en dierlijke producten meer te eten het dierenwelzijn. Toen ik 17 of 18 was kwam ik via een blog terecht bij de documentaire Earthlings op YouTube. In deze pijnlijke en confronterende film hoor en zie je hoe wij mensen de ‘earthlings’ van deze wereld behandelen. Waarschuwing: het is vreselijk om te zien… maar als je zulke beelden net zo naar vindt als ik, is het misschien interessant om jezelf af te vragen: “If it’s not good enough for your eyes, why is it good enough for your stomach?”.

Speciesism: the idea that being human is a good enough reason for human animals to have greater moral rights than non-human animals.”

 

Hoewel de beelden voornamelijk uit Amerika en andere Europese landen komen, komen de gebeurtenissen uit de documentaire ook in Nederland voor. En of de dieren hier nou misschien net wat minder slecht behandeld worden of niet, de eindbestemming is hetzelfde: het slachthuis. De beelden die ik zag en het besef dat wij als mensen zoveel ellende veroorzaken maakte me misselijk en zorgde ervoor dat ik dagenlang van slag was. Waarom doen we dit? En belangrijker: waarom doe IK dit? 

 

Na het zien van Earthlings realiseerde ik me dat ik door mijn leef- en eetkeuzes indirect bijdroeg aan het leed en de pijn van de dieren waarvan ik zei te houden (ik was immers altijd al een grote dierenliefhebber geweest). En dat wilde ik niet meer. Veel mensen die vega(n) gaan eten, eten geen koeien, kippen en varkens meer om dezelfde reden dat ze hun honden of katten niet zouden opeten. Geleidelijk hebben ook wij een andere mindset ontwikkeld: dieren leven niet voor ons, maar samen met ons op deze aarde. En wij hebben niet meer recht om op aarde te leven dan andere soorten.

Plantaardig voor het milieu

 

Voor Astrid was haar grootste motivatie om te minderen met het eten van dierlijke producten het milieu. De laatste jaren kwam de negatieve impact van de vee-industrie op het milieu steeds duidelijker naar voren. Wereldwijd worden er miljarden dieren gehouden in de vee-industrie. Het fokken, grootbrengen, houden en vervoeren van deze dieren kost logischerwijs enorm veel water, voer en andere grondstoffen. Het is dan ook niet gek dat de vee-industrie verantwoordelijk is voor 14.5% van alle uitstoot van broeikasgassen. Dit aandeel is groter dan het aandeel van de totale transportsector (1). 

 

De wereldbevolking groeit hard en ons huidige voedselsysteem is onhoudbaar. Overschakelen naar een meer plantaardig voedingspatroon betekent dan ook minder uitstoot van broeikasgassen, verspilling van drinkwater, ontbossing, gebruik van grondstoffen en overbevissing (2).

Plantaardig voor je gezondheid


Steeds meer goede onderzoeken bevestigen dat een (grotendeels) onbewerkt plantaardig voedingspatroon het risico op allerlei aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en verschillende soorten kanker, vermindert. 

 

Dit heeft deels te maken met het feit dat dit eetpatroon veel groente, fruit, peulvruchten en volkoren granen bevat, en daarmee rijk is aan antioxidanten, vezels en andere voedingsstoffen die goed voor ons zijn. En met name die vezels lijken zo enorm belangrijk te zijn voor een goede gezondheid. Vezels zijn namelijk niet alleen belangrijk voor onze verzadiging, maar dienen ook als voeding voor de goede bacteriën in onze darmen. En wanneer die goede bacteriën goed worden gevoed, produceren ze allerlei stofjes met een ontstekingsremmende werking. 


Daarnaast zijn de gezondheidsvoordelen van een plantaardig eetpatroon ook te wijten aan de voedingsmiddelen die het juist níét bevat. Het wordt namelijk ook steeds duidelijker dat veel dierlijke producten, zoals rood en bewerkt vlees, ontstekingsreacties in ons lichaam bevorderen en daarmee het risico op chronische ziekten vergroten. Met een onbewerkt plantaardig voedingspatroon krijg je dus meer gunstige stoffen binnen en minder ongunstige stoffen.

 

Een van mijn grootste motivaties om diëtetiek te gaan studeren was dan ook om mensen hiervan bewust te maken en om hen te kunnen ondersteunen in het werken naar een gezondere leefstijl. Tijdens mijn stage bij een plantaardig leefstijlprogramma zie ik nu ook in de praktijk hoeveel positieve invloed een dergelijk eetpatroon kan hebben. Veel deelnemers van het programma kunnen bijvoorbeeld hun bloeddrukmedicatie afbouwen of er helemaal mee stoppen, krijgen betere bloedsuikerwaarden en voelen zich over het algemeen fitter en energieker. Dat is prachtig om te zien! 


Waar begin ik?


Zoals plantaardig diëtist Lisa Steltenpool mooi in haar boek Vegan Vibes beschrijft: het maakt eigenlijk niet uit om welke reden je (meer) plantaardig gaat eten, want het is een 1=3 deal. Je krijgt er namelijk automatisch de positieve effecten van de andere redenen bij!

Wij hopen dat je na het lezen van deze blog wat meer inzicht hebt gekregen in waarom mensen voor een vega(n) voedingspatroon kiezen. Ben je zelf geïnspireerd geraakt om wat meer plantaardig en minder dierlijk te gaan eten? Super leuk! Zelfs als je besluit om van iedere dag vlees naar één dag per week geen vlees te gaan is dat al een stap vooruit. Wanneer je behoefte hebt aan tips en adviezen kun je ons altijd bereiken via onze Instagram, @Dutchveganfoodies. Tot de volgende keer!

 

- Michelle

Bronnen

1. Impact van de veehouderij op milieu en volksgezondheid
https://www.animalrights.nl/plant-power/de-impact-van-vlees-en-zuivel#:~:text=Van%20alle%20uitstoot%20van%20broeikasgassen,Organization%20of%20the%20United%20Nations).

2. Steltenpool, S. (2020). Vegan Vibes. Amsterdam, Nederland: A.W. Bruna Uitgevers. 

Reactie plaatsen

Reacties

karin
4 jaar geleden

Mooi onderbouwd verhaal.Hopelijk kan dit mensen inspireren om jullie goede voorbeeld te volgen !

Michelle
4 jaar geleden

Lief, dat hopen wij ook :) xxx

Jos
4 jaar geleden

Ik vind het een helder betoog. Klopt het inderdaad dat je je eigen bacterie-populatie, in goede zin, kunt veranderen door beter te eten, omdat de goede bacteriën gedijen op vezels (terwijl de slechte bacteriën houden van vet en suikers)?

Michelle
4 jaar geleden

Dankjewel! :) En dat klopt inderdaad. Iedere 24 uur worden er ongeveer 50 nieuwe generaties bacteriën geboren in je darmen. Je verandert je microbioom dus letterlijk met elke hap die je eet!

Leonie
4 jaar geleden

Beste Michelle,
Zelfs als vleesliefhebber (sorry) heb je me zeker aan het denken gezet door het lezen van dit stuk!

Michelle
4 jaar geleden

Hoi Leonie, dat maakt niet uit hihi :) En wat leuk om te horen zeg!

Nina
4 jaar geleden

Interessant artikel! Veel info en zeker de moeite waard om te lezen! Ik heb het gedeeld met mijn vrienden👍🏻

Michelle
4 jaar geleden

Ahw dankje Nina, wat lief. En wat leuk dat je het hebt gedeeld :)

René Bisschops
4 jaar geleden

Hallo Michelle, waren er maar meer Michelles op de wereld! De vlees industrie is al lang veel te ver doorgeschoten in uitsluitend winst bejag, hoog tijd voor ‘Michellering’ van deze industrie. Helaas zijn de meeste mensen lastig van een vaste gewoontes af te krijgen, aardappels-vlees-(klein beetje)groente.. maar jij maakt een goed begin met je toewijding en inzet tot verandering! Complimenten daar voor

Michelle
4 jaar geleden

Beste René, wat een lieve reactie. Heel erg bedankt en je hebt helemaal gelijk. Ik hoop van harte dat we met zijn allen een andere koers zullen inslaan de komende decennia. Dat zal inderdaad niet gemakkelijk gaan, maar alle beetjes helpen!

Sandra
4 jaar geleden

Goed bezig Michelle! Ik hoop dat vele mensen inspiratie kunnen halen uit jouw betoog en de (dieren) wereld er steeds een stukje beter van zal worden. Vega is mega!

Michelle
4 jaar geleden

Hoi Sandra, wat leuk dat je mijn blog hebt gelezen en heel erg bedankt voor je reactie. Dat hoop ik ook van harte!!